Ce alegi în timp ce conduci? Viaţa sau telefonul mobil?

Viaţa este cel mai important dar pe care l-am primit, atunci când ne-am născut. Viaţa ne oferă, zi de zi, momente frumoase, oameni dragi, iubire, prietenie, frumuseţe, zâmbete. În fiecare dimineaţă, soarele răsare pentru a ne da o nouă şansă. O şansă dăruită printr-o nouă zi de viaţă. O nouă zi, în care putem face fericiţi alţi oameni; în care putem reînvăţa să zâmbim, să ne bucurăm de micile bucurii, să trăim din ce în ce mai frumos. O nouă zi în care am primit, încă o dată, dreptul la viaţă

Oare câţi oameni realizează cât de important este să aibă grijă de viaţa lor? Şi, mai presus de orice, câţi dintre ei realizează cât este de important să aibă  grijă de viaţa celorlalţi oameni? Câţi oameni conştientizează faptul că nu au dreptul să se joace cu viaţa altor oameni? Câţi dintre ei ştiu că nimeni nu are dreptul să pună în pericol viaţa nimănui
Oare câţi oameni îşi iubesc îndeajuns de mult viaţa încât să respecte şi să protejeze viaţa semenilor?
Sursă poză: adevarurilevietii.net

Din păcate, pentru mulţi oameni viaţa devine un câmp periculos de joacă! Şi când spun “câmp periculos” mă refer, în primul rând, la carosabil! Mulţi şoferi consideră că sunt destul de capabili pentru a face mai multe lucruri deodată. De exemplu, majoritatea şoferilor consideră că este absolut normal să conducă şi, în acelaşi timp, să folosească telefonul mobil (fie pentru a vorbi, pentru a scrie mesaje sau pentru a intra pe internet). 

Sursă poză: www.toyota.ro
Maşinile şi telefoanele mobile ar trebui să ne uşureze viaţa, nu să o complice sau, şi mai rău, să ne-o ia! Fiecare maşină ar trebui condusă cu mare grijă; şoferii ar trebui să înţeleagă că fiecare secundă de neatenţie se poate transforma într-un accident fatal sau grav. Ori de câte ori ochii îţi sunt atenţi la telefonul mobil, gândeşte-te că pui în pericol o viaţă nevinovată. Te plictiseşti la volan? Priveşte, cu atenţie, în jurul tău. Observă oameni. Comportamente. Zâmbete. Bucură-te de natură. Zâmbeşte. Încarcă-te cu energie pozitivă. Însă, sub nici o formă, nu lăsa telefonul mobil să îţi distragă atenţia de la carosabil! În joc este viaţa ta! Viaţa celorlalţi. Conştiinţa ta. Viaţa animalelor. În joc este “doar” viaţa! Nu te juca cu ea!
 
Sursă poză: www.toyota.ro
Acum ceva timp aşteptam trei prieteni în vizită.  Două fete şi prietenul uneia dintre ele. Pentru că el are maşină, s-au înţeles să vină, toţi trei, cu maşina. Ştiind că el este foarte atent atunci când conduce, nu mi-am făcut griji. 
Una dintre prietene, Ana, a spus că ea va întârzia şi că va veni pe jos. După aproximativ jumătate de oră a ajuns Ana, însă ceilalţi doi întârziau.  Într-un final a ajuns la mine şi cealaltă prietenă, fără prietenul ei însă. Am văzut-o destul de speriată şi am întrebat-o ce a păţit. Mi-a spus că a avut accident de maşină şi că s-a lovit la cap. Am rămas înţepenite şi eu şi Ana. 

“- Cum??! Ce s-a întâmplat? Eşti bine? Ai fost la doctor? Prietenul tău e bine?” – am întrebat-o, speriată
“- Stai uşor. Să mă aşez şi să mă liniştesc. Bun…să îţi povestesc: eram la semafor, era roşu pentru noi. Norocul nostru a fost că în faţă nu mai era nici o maşină. Nu ştiu de unde a apărut, însă, dintr-o dată, ne-am trezit că un tir s-a ciocnit de maşină. Maşina a luat-o la vale. Andrei de abia a preluat controlul maşinii. Era cât pe ce să lovim câţiva pietoni. Ne-am oprit chiar lângă un om. Era cât pe ce să…”

 “- Of…Tu cum eşti? Andrei? Maşina este făcută praf presupun…

“- Spatele maşinii nu mai este de recunoscut! Ana, bine că nu ai mai venit cu noi! Dacă veneai…nici nu vreau să mă gândesc cum erai acum! Prietenul meu a avut centura de siguranţă şi a fost doar puţin zgâlţâit, atât. Eu nu am avut-o şi m-am lovit destul de rău la ceafă şi la frunte.
“- Wow…păi…eşti bine? Trebuie să mergem la doctor! Andrei cum e? Presupun că e la poliţie acum.
“- Da, Andrei e la poliţie. A venit ambulanţa, m-a consultat. Trebuie să fac nişte analize mâine.
“- Cum s-a ajuns aici? Ce făcea şoferul ăla? Dormea???” – întreb, înfuriată de-a binelea.
“- Şoferul ăla…era foarte atent la telefonul lui mobil. Trimitea mesaje peste mesaje. Nu ne-a văzut şi a vrut să vină cât mai aproape de trecerea pietonală. Şi-a cerut scuze…de parcă scuzele ar mai conta în situaţii ca astea!
Acesta este doar un exemplu care demonstrează că şoferul care foloseşte un telefon mobil în timp ce conduce pune în pericol atât viaţa lui cât şi alte multe vieţi!
Sursă poză: www.toyota.ro

Vreau să vă mai povestesc o întâmplare prin care am trecut de curând. Din fericire, nu am păţit nimic!
Acum câteva zile am avut de umblat destul de mult. Mă grăbeam. Însă, fiind pieton, aveam mare grijă atunci când traversam. Aşteptam, la semafoare, culoarea verde şi mă uitam de mai multe ori înainte să traversez, mai ales la trecerea pietonală nesemaforizată. 
În acea zi ţin minte că am vrut să traversez într-o intersecţie foarte aglomerată. Nu mergeau semafoarele, aşadar am aşteptat destul de mult timp, la trecerea pietonală, înainte de a traversa. Când, în sfârşit, câţiva şoferi au oprit, mi-am făcut curaj şi am trecut. Pe la jumătatea drumului, un şofer a venit cu viteză şi a ajuns chiar lângă mine, pe trecerea pietonală. Era cât pe ce să mă calce. Când m-am uitat la el, am văzut că rămăsese înmărmurit, cu…o mână pe volan şi cu cealaltă mână cupată cu…telefonul mobil!

Sursă poză: closetsamples.com

Pentru a deschide ochii şoferilor şi pentru a salva vieţi nevinovate, Toyota a demarat o frumoasă campanie, denumită
“Don’t Text and Drive!”. Împreună cu Roxana Ciuhulescu şi Dani Oţil, cei de la Toyota au realizat un experiment prin care ne demonstrează cât de periculoasă este folosirea telefoanelor mobile la volan. 
Experimentul este împărţit în două părţi: atât Roxana Ciuhulescu, cât şi Dani Oţil conduc, pe rând, pe traseul realizat special pentru acest experiment. Mai întâi conduc fără a folosi telefonul mobil la volan. Apoi conduc folosind telefonul mobil. Pentru partea a doua a experimentului, Roxana Ciuhulescu şi Dani Oţil au rugat telespectatorii să le dea cât mai multe mesaje la care vor răspunde în timp real, atunci când conduc. Astfel, sloganul campaniei este: Text me, i’m driving.
Traseul pe care cei doi au condus a fost special creat pentru a fi o copie fidelă a carosabilului real. Erau puse obstacole, machete care înfăţişau oameni şi, în timp real, se puneau obstacole de care şoferul nu ştia.

Bineînţeles că, în timp ce şoferul a folosit telefonul mobil, s-au produs accidente. Cel mai rău accident a fost însă cel în care Dani Oţil a intrat într-o machetă (care ar fi putut fi un om, pe carosabilul real). Acestea, după părerea mea, sunt cele mai grave accidente. Pentru că o maşină se mai repară; însă oamenii ori sunt grav răniţi şi pot rămâne cu sechele, ori sunt răniţi mortal!
Am pus, mai jos, filmuleţul cu experimentul realizat de către Toyota. Te invit să îl vizualizezi şi, data viitoare când vei vrea să foloseşti telefonul mobil la volan, aminteşte-ţi de acest experiment!
Te întreb pe tine, dragă şoferule: atunci când foloseşti telefonul mobil la volan te gândeşti, măcar o dată, că poţi pune în pericol viaţa unui copilaş nevinovat? Sau a unui părinte care e aşteptat, acasă, de către familie? Sau a unui om care nu are nici o vină pentru neatenţia ta? 
Te gândeşti, în timp ce scrii mesaje, vorbeşti la telefon sau navighezi pe internet că poţi pune în pericol viaţa unor animale nevinovate? Ce vină au ele?
În timp ce privirea îţi zboară înspre telefonul mobil te gândeşti că îţi pui în pericol propria viaţă?
 
Tu ce alegi în timp ce conduci? Viaţa sau telefonul mobil?

Sursă poză: graphiquefantastique.com
 
  • Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014

© Adelina Anca F.        

© Life&Soul

http://lifeandsoulofficialpage.blogspot.com/feeds/posts/default
Daca iti place, da-i un share. 🙂Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lasa-mi o amintire :)