Escapadă la bunici

15 iunie. Vara trecută. Mult prea cald pentru a sta in Bucureşti. Mult prea frumos pentru o vacanţă, de neuitat, la ţară, la bunicii mei. “Cine ştie pentru cât timp îi voi mai vedea…vreau să profit de fiecare clipă în care ei mai trăiesc. Vreau să afle cât de mult îi iubesc, vreau să îi îmbrăţişez, să îi pup, să le povestesc şi să îi ascult; vreau să le fac mici surprize…acum…nu când va fi prea târziu!” – îmi spun, în gând. 

Hotărâtă să plec cât mai repede, încep să îmi fac bagajul. Fără să îmi dau seama cât de repede a trecut timpul, iată că seara a îmbrăcat, într-o mantie croită din stele, cerul. Privesc luna şi încerc să îmi limpezesc gândurile. Îmi doresc enorm de mult să le fac un cadou bunicilor mei, însă chiar nu ştiu ce le-ar trebui. “Mâine, când ajung la ei, voi vedea ce le lipseşte şi le voi cumpăra ca prima ocazie…“…îi zâmbesc lunii şi mă întind în pat…somnul mă învăluie şi îmi închide ochii, mângâindu-i…gândurile îmi zboară prin minte…mâine…cadou…bucurie…bunici…prosoape de hârtie 
 
16 iunie. 8:00 dimineaţa. Alarma îmi urează “bună dimineaţa“, iar soarele îmi bate, uşor, în geam. Pare-se că vrea să îmi mângâie părul cu razele lui binefăcătoare…îi deschid geamul. Intră. Îi zâmbesc şi îi spun: “la soare mă pot uita, dar…ups! Stai puţin, că tu eşti soarele!” – mă pufneşte râsul…”se vede că sunt încă somnoroasă! Dar…aaaaazi e ziuaaaa cea maaaareeee! Azi plec la buniiiiiiici!” 
 
În timp ce mă pregătesc de plecare, îmi amintesc că am visat ceva…dar nu mai ştiu ce. Îmi revin doar imagini fără sens în minte…”nu-i nimic, îmi voi aminti ce am visat la momentul potrivit…“…îmi spun, apoi plec.

În doar trei ore, ajung la bunici. Mă uit de jur împrejur: văd numai iarbă, copaci, câmp, văd lacul superb, păsări, animale şi…îmi văd, stând în curte, bunicii…alerg spre ei, fericită. Îi îmbrăţişez. “- Ce faci buni? Ce faci bunicuţule? Sunteţi bine? Ce dooooor îmi era de voi!” – le spun, cu fericirea tatuată în suflet. 

Bunica îmi spune, zâmbindu-mi cald: “- Suntem bine, draga noastră. Uite, acum că ai venit te rog să mă ajuţi să spăl prosoapele astea. S-au murdărit de mama focului! Am făcut curăţenie cu ele, am şters colo şi colo…şi aici…vezi, draga mea, ce curat e…şi s-au murdărit de nu mai pot şterge nimic cu ele. Nici cu ce face curăţenie nu mai am, mămăiţă!

“- Ooooof, buni! Tot cu treabă eşti, deloc nu mai stai şi mata locului. Hai că te ajut. Stai liniştită, că am eu ceva magic pentru tine. Stai mata aici şi odihneşte-te, iar eu mă duc să spăl prosoapele. Apoi îţi arăt ce am adus.
 
Merg, degrabă, să spăl prosoapele…deşi, recunosc, le-aş fi aruncat în secunda a doua! Însă bunica ţine mult la ele, ce să îi fac…Cum mi-a spus bunica mea de prosoape, mi-am şi amintit că am cumpărat, înainte să plec, câte ceva de la Paper Plus. După aproape o oră de chin cu acele prosoape textile, le pun, în sfârşit, la uscat, iau ceva din bagajul meu şi merg la bunica.
 
“- Uite bunico…am, pentru mata, soluţia perfectă! Magie, bunico, nu alta! Uite…” – şi îi întind un set de prosoape pliate.
 
Bunica se uită la mine, ca şi când aş fi luat-o razna… – Ce să fac cu astea, fata mea?
 
Sursă poză: www.paperplus.ro
– Păi…bunico, să îţi explic: am citit studii recente, care spun că prosoapele astea de unică folosintă sunt mult mai sănătoase decât prosoapele textile! Din cauza prosoapelor textile, te poţi contamina cu bacterii şi microbi de toate felurile. Pentru că ele adună mizeria, iar tu le refoloseşti. Ia gândeşte-te: ce dacă le fierbi? Unii microbi nu mor de la fierbere. Deci rămân în prosopul textil. Pe când prosoapele de unică folosinţă se folosesc o dată şi gata, se aruncă. Nu ai cum să te comtaminezi de la ele, pentru că foloseşti, mereu, prosoape curate. Ce zici, bunico? Te-am convins? Aruncăm prosoapele textile şi, de acum, promit că îţi voi cumpăra prosoape de unică folosinţă, printre care şi hârtie igienică,  de la cel mai bun producător de hârtie igienică?” 
 
– Draga mea, deşteaptă eşti! Tu ştii că ţin tare mult la prosoapele mele bătrâneşti, dar şi mai mult ţin la curăţenie şi la sănătate, draga maichii! Ia dă-mi să curăţ şi eu ceva cu prosoapele astea ale tale…
 
Nu mai trebuie să vă spun că bunica a fost foarte mulţumită de cât de bine au curăţat praful prosoapele pliate. Nu i-a venit să creadă! A fost şi mai mulţumită când a văzut cât de repede se usucă pe mâini cu ele. În doar câteva secunde, mâinile îi erau curate, uscate şi…fără microbi! Mă amuza tare mult atunci câmd, după ce folosea câte un prosop de de unică folosinţă, îl arunca la gunoi, spunând: “cu microbii la gunoi!“…tare îmi râdea sufletul de fericirea ei…
 
“- Draga mea“…îmi spune, într-o zi, bunica…”tare bine îmi e cu prosoapele de hârtie pe care mi le-ai dat. Nu-i aşa că, de acum încolo, vii mai des pe la noi şi ne mai aduci astfel de produse de igienă şi curăţenie? Sunt perfecte pentru casa noastră!” 

Sursă poză: www.paperplus.ro
” – Da buni, voi veni o dată la două săptămâni şi o să îţi aduc mereu. Mă bucur că am reuşit să îţi uşurez munca. Vezi? Acum nu mai eşti nevoită să fierbi prosoapele textile, să le freci pentru a le scoate petele. Îţi va fi mult mai uşor să faci curăţenie şi să ţii, departe de familie, germenii şi microbii. Să ştii că prosoapele de hârtie usucă foarte repede mâinile, iar transferul de germeni nu se poate realiza. Vezi şi tu ce pericol te pândea cu prosoaptele textile? Acum nu mai rămâi fără prosoape şi nu îţi mai faci griji pentru microbi. De acum, gata cu aceste griji…înlocuieşte-le cu zâmbete, buni!” – îi spun şi o îmbrăţişez. Inima-mi cântă de fericire atunci când îmi îmbrăţişez bunicii.
 
Vacanţa la bunici a fost de neuitat…îmbrăţişări, zâmbete, ochi blânzi, suflete calde, aer curat, linişte, natura ce transformă casa de la ţară într-un loc de poveste, de iubire şi de amintiri de neuitat…locul în care sufletul meu zâmbeşte neîncetat…
 
…din păcate, timpul a zburat, fără să se gândească la mine…la faptul că îmi doresc să mai stea şi el în loc, pentru a petrece mai mult timp cu bunicii mei. A venit şi ziua în care a trebuit să plec. Le-am promis că mă voi întoarce peste două săptămâni. Cu prosoapele de unică folosinţă cu tot. I-am îmbrăţişat, le-am zâmbit şi am plecat. 
 
Seara, după ce am ajuns acasă, am mers în mall cu prietenele. Pentru că nu eram fardată, am mers la baie pentru a-mi da puţină culoare în obraji. “ – Hmmm….pe aici nu s-au descoperit prosoapele de unică folosinţă? Au numai uscătoare de mâini?
 
“- Parcă îţi plăceau! Cu ai păţit acum de nu le mai preferi?” – mă întreabă una dintre prietene, uimită.
 

Sursă poză: www.paperplus.ro

– Am citit, de curând, un studiu şi am aflat cam aşa: în primul rând, sunt purtătoare de microbi cu care rămân pe mâini, după ce m-am uscat. Cele mai frecvente bacterii cu care mă pot infesta sunt salmonella şi E. coli. Sunt adevărate focare de infecţie, dacă stăm bine să ne gândim! Uscătoarele cu aer cald, pe care le-am întânit cel mai des, duc la creşterea bacteriilor pe mâini cu 254%…şi nu, mulţumesc! Nu mai vreau să intru în contact cu aceste cămine pentru microbi – uscătoarele de mâini!


– Asta nu ştiam! Bine că mi-ai spus. Păi, am eu şerveţele de unică folosinţă. Ne vom şterge cu ele pe mâini. De acum, gata cu uscătoarele!

Am fost foarte fericită pentru că mi-am informat atât familia, cât şi prietenii de pericolul la care se expun folosind prosoape textile şi uscătoare de mâini. Am început să cumpăr, mult mai des, prosoape de unică folosinţă şi nu îmi mai fac grii pentru sănătatea oamenilor dragi din viaţa mea. Acum ştim cum să punem microbii pe fugă!  
 
Tu ţi-ai învăţat oamenii dragi din viaţa ta cum să se ferească de microbi?

 • Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2014
© Adelina Anca F.        

© Life&Soul

http://lifeandsoulofficialpage.blogspot.com/feeds/posts/default
Daca iti place, da-i un share. 🙂Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Iti astept parerea :)

2 thoughts on “Escapadă la bunici

 • October 25, 2014 at 4:28 pm
  Permalink

  Da, asa sunt bunicile, greu de schimbat. Saracele, s-au invatat sa munceasca cand totul poate fi atat de simplu! Ai dreptate cu prosoapele de hartie, acum nici eu nu ma pot lipsi de ele.

  Reply
 • October 25, 2014 at 7:39 pm
  Permalink

  Da. Sunt mult mai igienica si mai practice prosoapele de hartie! 🙂
  In legatura cu bunicii…sunt greu de schimbat, dar si daca reusesti sa ii schimbi, ii vezi asa de fericiti, pentru ca stiu ca au devenit mai moderni…:)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *