Religia – un instrument de manipulare?

Nu sunt o persoană religioasă. Recunosc, nu mă număr printre cei care merg la biserică, nu mă înclin în faţa preoţilor, nu mă închin în faţa bisericilor şi nu ţin posturile. 

Ciudat este însă că seara simt nevoia să spun o rugăciune – acest “ritual” mă linişteşte, deşi nu cred ca “dumnezeu” stă acolo, sus, pe un norişor şi îmi ascultă rugăciunea. 

Ciudat este că, atunci când intru în biserică (la nunţi, la botezuri, poate de Paşte, sau – foarte rar – fără nici o ocazie) mă simt, pe loc, mai linistită – deşi nu cred în religie aşa cum este ea prezentată în biblie, la şcoală, sau în societate. 

Ciudat este că, atunci când o persoană dragă mie se simte rău, obişnuiesc să spun, în gând, o rugăciune – chiar şi de mai multe ori – şi, parcă, acea persoană se mai linişteşte. 

Şi, poate cel mai ciudat, este că atunci când sunt în biserică sau în apropierea unei biserici, îmi este frică să spun ceva rău despre religie. Înca şi mai ciudat îmi pare faptul că îmi este frică să îmi scot icoanele din cameră

Sursă poză: Google ImagesNu sunt o personă religioasă, dar nu sunt nici atee! Cred în ceva, dar nu aşa cum este descris în biblie! Nu aşa cum am fost obligaţi să învăţăm la şcoală. Nu aşa cum susţin preoţii! Nu cred în rai şi în iad; nu cred în dumnezeu, diavol şi ingeri; dar, mai presus de toate, nu cred că bărbatul este mai presus decât femeia! 

Din păcate, am observat că aceasta este ideea care stă la baza religiei…a oricărei religii! Şi această bază a religiei mă scârbeşte, mă întristează şi mă îndepartează de religie! Da, sunt o feministă convinsă! 

Sursă poză: Google Images


Sunt femeie, trăiesc intr-o lume care, din păcate, poate fi manipulată foarte uşor de către religie; observ fapte, familii înca patriarhale, familii care au la bază exact ideea mai sus menţionată şi mă întristez. 

Însă ceea ce mă întrstează cel mai mult este faptul că văd şi cunosc femei care acceptă aceasta idee, o respectă şi o urmează. Cunosc barbaţi care, pentru a-şi întări “funcţia” de “stăpân” în familie, folosesc exact această scuză: că dumnezeu este bărbat (de unde şti, l-ai văzut tu?) şi că el, ca bărbat, este capul familiei. 

Nu mi se pare normal ca, în prezent, să mai fie atfel de idei în societate. Nu mi se pare normal atunci când vad că preoţii au o putere extraodinară în a manipula mase întregi de oameni. Câteodată, am senzaţia ca dacă preoţii ar spune “aruncaţi-vă în ocean“, ne-am transforma, cu toţii, în…apă.

Religia ar trebui să ne dea un sentiment de deplină siguranţă…TU TE SIMŢI ÎN SIGURANŢĂ?


© Adelina Anca F.
© Life&Soul
http://lifeandsoulofficialpage.blogspot.com/feeds/posts/default
Daca iti place, da-i un share. 🙂Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Iti astept parerea :)

9 thoughts on “Religia – un instrument de manipulare?

 • May 28, 2013 at 7:20 pm
  Permalink

  Sincer…mă simt în siguranţă când vine vorba de mine pentru că ştiu că nu pot fi manipulată în sensul ăsta. Mă consider credincioasă în felul meu, dar nu 100% aşa cum spune preotul. Sunt multe lucruri de comentat pe această temă.

  Vis-a-vis de un mare segment al populaţiei nu cred mă simt în siguranţă. Unii dintre noi îşi pierd partea raţională când vine vorba de credinţă, de perceperea şi înţelegerea ei.

  Reply
 • May 28, 2013 at 9:56 pm
  Permalink

  Aveti dreptate in majoritatea privintelor: religia este o forma de manipulare, discrimineaza, este folosita ca scuza sau pretext, iar unele femei nu doar ca accepta ideea de a fi mai prejos decat barbatii, ba chiar ii invita sa fie "barbati" si sa preia controlul.
  Nici eu nu sunt un crestin evlavios, nici macar nu ma tem sa vorbesc despre asta. Consider ca daca Dumnezeu exista, nu poate fi nici barbat si nici femeie. Dumnezeu nu are nevoie de un partener de viata. Iar Sfanta Treime prezenta in religiile crestine o confirma, intr-un fel. Dumnezeu este ca un vrajitor care se ajuta de Sfantul Duh pentru a crea, iar apoi isi trimite emisarul printre oameni pentru a-i aduce pe calea cea dreapta. Probabil ca era nevoie de crearea acestei imagini pentru a face totul mai credibil: nu se putea ca o entitate sa detina monopolul si trebuia sa existe o punte intre divinitate si umanitate.

  Reply
 • May 29, 2013 at 6:51 pm
  Permalink

  Biserica şi-a pierdut de mult forţa de a mişca masele. Nu numai religia este folosită ca un instrument de manipulare. Iar cei care manipulează sunt tot oamenii! Cât despre feminismul epocii actuale, cred că este o formă de emancipare dusă în extrema cealaltă. Sunt de acord că bărbaţii şi femeile sunt egali, şi trebuie să fie egali, dar, mi-e teamă că acest feminism actual ne duce spre o altă formă de şovinism. O fi feminin?

  Reply
 • May 30, 2013 at 12:22 pm
  Permalink

  Buna. Parerea mea este ca nu trebuie confundata religia cu Biserica. Intr`adevar, Biserica manipuleaza masele, e clar ca buna ziua, stie toata lumea. Dintotdeauna oficialii Biserii , fie ca a fost Papa de la Roma sau Patriarhul de la Constantinopol s`a folosit de acest statut pentru a`i controla pe ceilalti. ( ar fi imens de multe lucruri de spus despre asta ) Dar religia e ceva aparte. Religia e un lucru necesar. Umanitatea dintotdeauna a avut nevoie de cineva in care sa creada, cineva mai puternic * Atotputernic * , sa stie de frica cuiva, sa aiba in cine sa isi puna speranta. Altfel, ar fi trait in haos, si , parerea mea, nu am fi ajuns pana in punctul in care suntem astazi, ca societate si dezvoltare vorbind. Sunt multe lucruri de vorbit in legatura cu asta.

  Reply
 • June 2, 2013 at 11:04 pm
  Permalink

  Fiecare are drepul lui de a alege in ceea ce crede,eu una ,nu ma declar credincioasa,dar cred in D-zeu si Biblie.Cert este ca ai dreptate asupra aspectului tratat de tine,sunt niste impuneri putin cam deplasate,care erau adaptate la vechea gandire de societate.Sunt convinsa ca ne nastem egali,si asa ar trebuii sa ramanem,indiferent de sex ,culoare etc.Din cate observ noile generatii,inclusiv noi ,deja adoptam aceast aspect..(desigur,nu 100% gandesc asa).
  Iar in legatura cu preotii,in loc sa ne fie niste sfetnici,sunt incadrati la "manipulatori".
  Ceea ce ma linisteste este ca,pentru mine,nu este nevoie sa ma duc la Biserica pentru a fii mai aproape de D-zeu cand ma rog,El este peste tot( fara a fii nevoita sa ascult tot felul de opinii preotesti inflorite cu Credinta si etc..)

  Reply
 • February 22, 2015 at 9:07 am
  Permalink

  In principiu femeia si barbatul sunt egali.Zic in principiu, deoarece…. Exista o deosebire care face diferenta si nu sunt misogin: femeia e o fiinta emotionala, ia decizii bazate pe emotii, mult mai putin rationala. De aici tragi tu concluziile singura, de ce nu exista asa egalitate…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *